Dagelijkse twijfel

Leestijd circa 4 minuten
Door Christel Hendriks
23.08.2018

Denk jij ook wel eens, “Doe ik wel het juiste werk? Is dit wel het juiste bedrijf voor mij? Is dit het nou allemaal?” Deze vragen zijn voor veel mensen herkenbaar. En dan heb ik het nog niet eens over de combinatie met een druk privéleven. Of de financiële druk omdat de maandelijkse lasten ook betaald moeten worden. Hoe ga je om met deze dagelijkse twijfel? Welke acties kun je ondernemen om je werktevredenheid te vergroten? En hoe weet je dat het de hoogste tijd is voor drastische stappen?

Reflecteer
Wanneer je je ellendig voelt door je werk is het belangrijk te onderzoeken waar het gevoel vandaan komt. Afhankelijk van het antwoord is de oplossing verschillend. Zo sprak ik onlangs een man die met steeds minder plezier naar zijn werk ging. Hij telde de minuten af totdat hij weer naar huis kon gaan. Nadat we samen hadden gereflecteerd op de afgelopen jaren, bleek de oorzaak te zitten in het hebben van een gemotiveerd team om hem heen. Door de vele reorganisaties en veranderingen was van het, eens zo ambitieuze team, niet veel meer over dan een verzameling mensen die een verplicht nummer deden. Ieder voor zich, zonder teamgevoel. Het knagende gevoel van ontevredenheid kwam niet door de baan zelf maar door de omgeving die niet meer past. Toch kan werkplezier weer terugkomen. Graag deel met jou wat wat ik hem heb meegegeven aan tips.

Maak kleine veranderingen
Met kleine veranderingen ga je meer werkplezier ervaren. Het is goed om te onderzoeken welke kleine veranderingen je zelf kunt maken om je werk met meer plezier te doen. Voorbeelden hiervan zijn dat je op zoek gaat naar projecten waar je talent goed tot zijn recht komt. Doorbreek je dagelijkse routine. Neem je verplichtingen eens onder de loep. Geef prioriteit aan taken waar je blij van wordt.

Focus op leren
Wanneer verveling oorzaak is van twijfel; focus dan op leren en de weg naar je doel. Bij leren en ontwikkelen komen dopamines vrij en dat geeft een fijn gevoel. Maak doelen klein. Die zijn namelijk veel makkelijker te realiseren waardoor je een voldaan gevoel vaker kunt ervaren. Lees iedere dag een blog of artikel van iemand die jou inspireert, waar je wat van leert. Lees een interessant boek of leer van je collega’s. Onderzoek eens of je de problemen die je klanten of collega’s ervaren kunt oplossen. Maak er een sport van om iedere dag te leren en te ontwikkelen. Je gaat merken dat dit nieuwe energie geeft.

Stop met het continue zoeken naar meer betekenis
Het verlangen naar meer impact lijkt soms wel een epidemie. Dit houdt steeds meer mensen bezig. Het antwoord op hoe je jouw invloed kunt vergroten is lastig te vinden. Feit is wel dat mensen het blijven nastreven om belangrijk gevonden te worden. Veel geld wordt gespendeerd aan zelfhulpboeken die pretenderen de oplossing te hebben. Maar het antwoord blijft vaak uit. Loslaten geeft lucht. Bekijk welk effect jouw werk heeft op je klanten, collega’s. Probeer iedere dag het verschil te maken voor de mensen om je heen. Wanneer je ziet wat jouw toegevoegde waarde is voor anderen is het lastig hier geen bevrediging in te vinden.

Daag je aannames uit
Gevoelens van onvrede over het werk kunnen ook betekenen dat je werk een te groot onderdeel uitmaakt van je leven. Wanneer je teveel gefocust bent op je werk kan het zijn dat je je eigenwaarde, identiteit en tevredenheid laat afhangen van je werk. Een afhankelijkheid die niet reëel is. Zoek naar bevrediging buiten het werk. Familie, vrienden, hobby’s. Op deze manier maak je de onderdelen van je leven waar je ontevreden over bent minder groot en is het geheel beter in balans. Door met andere activiteiten bezig te zijn geef je jezelf de gelegenheid om anders over je werk te denken, er anders naar te kijken en het anders te gaan doen.

Verandering van carrière
Voor een groot gedeelte zijn zaken door jou zelf te beïnvloeden. Het veranderen van kleine dingen hebben vaak positieve effecten op jouw werkplezier. Wanneer bovenstaande strategieën niet werken kan dit een teken zijn dat het tijd is voor een stap in je loopbaan. Wees eerlijk naar jezelf over de vraag wat ervoor zorgt dat je blijft doen wat je diep in je hart niet leuk vindt. Is het de angst voor verandering, onzekerheid, geld of iets anders? Is het je voldoende waard om wat risico te nemen en te onderzoeken wat een nieuwe stap kan doen voor jou?

Hulp
Wanneer na reflectie en zelfanalyse, blijkt dat een verandering van carrière voor jou de juiste stap is, zoek dan passende ondersteuning. Wacht dan niet langer en neem contact op met Buro de Waal. Wij zijn gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met loopbaanvraagstukken. Tijdens de Week van de loopbaan, van 17 tot en met 21 september, kun jij ervaren wat een loopbaancoach voor jou kan betekenen tijdens een gratis sessie. Zin in? Probeer het eens en schrijf je hier in.

Na het lezen van dit artikel

Do’s:

Reflecteer op het echte probleem. Is het je baan? Is het de organisatie? Of is het iets anders?
– Maak er een sport van iedere dag te zien als een dag vol ontwikkeling;
– Ervaar jouw positieve impact, bijdrage of hulp op het leven van anderen;
– Overweeg een heroriëntatie op- of een verandering van je carrière.

Don’t:

– Wacht niet totdat de verandering op je deur komt kloppen;
– Onderschat niet de impact van kleine veranderingen op je werk en je dagelijkse routine;
– Hang je geluksgevoel niet enkel op aan je werk, er namelijk meer. Vaak dichtbij; familie, vrienden, hobby’s etc.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *