• Het verloop van klachten bij burn-out

  Voorheen zag je jezelf altijd als gemotiveerd, energiek en meestal niet gestrest. Je had plezier in je werk. Mogelijk heb je een drang gevoeld om jezelf wel eens extra te bewijzen. Wanneer het werk het vraagt lukt het je om een tandje bij te zetten zonder dat je dit klachten geeft.

 • Fase 1

  Je hebt veel werk. Om je werk af te krijgen ben je steeds harder gaan werken. Je schuift je eigen pleziertjes en belangen opzij om meer tijd voor je werk te hebben. Je slaat je pauzes over, werkt langer door. Ook thuis ben je aan het werk. Je maakt je van tijd tot tijd zorgen of je dit op de lange termijn wel kunt volhouden. Je slaapt de laatste tijd slechter en begint meer en meer te piekeren. Je merkt dat je niet voldoende uitgerust bent om nog harder te werken. Dit baart je nog meer zorgen. Je voelt een innerlijk conflict. Enerzijds heb je de wil om door te gaan anderzijds heb je een sterke behoefte aan rust.

 • Fase 2

  Als je werkdruk en stress aanhouden dan begint je lichaam steeds steviger signalen af te geven. Je lichaam probeert je rustiger aan te laten doen en ontwikkelt steeds meer klachten. Je merkt dat je steeds vaker een kort lontje hebt. Je bent geïrriteerd over de gang van zaken op je werk. Je bent er van overtuigd dat je het jezelf niet kunt permitteren om rustiger aan te doen. Je negeert alle signalen die je krijgt Je merkt dat je de laatste tijd het werk niet meer kunt loslaten. Je begint je steeds leger te voelen. Misschien heb je soms wel de gedachte ‘dit hou ik niet meer vol, ik ga instorten. Doordat je plichtsgetrouw bent besluit je toch nog even vol te houden.

 • Fase 3

  Je bent jezelf nu al meer dan zes maanden aan het overbelasten. Je klachten blijven toenemen. Misschien werk je nog wel maar functioneren doe je al een tijdje niet meer. Je voelt je volledig uitgeput. Je voelt je niet meer in staat om je werk te doen. Je merkt dat je vaak om de kleinste dingen ontzettend emotioneel wordt en in huilen uitbarst. Je voelt angst en paniek. Zelfs de kleinste dingen als aankleden en lezen kosten je al teveel energie. Je lichaam heeft nu zo hard aan de noodrem getrokken dat jet krakend tot stilstand komt.

 • Heb ik een burn-out?

  Herken jij jezelf in één van deze fases? Heb jij sterke vermoedens dat je burn-out aan het raken bent? Misschien heb je vanuit je partner, vrienden of familie al verschillende keren gehoord dat je rustiger aan moet doen. Burn-out is een gezonde reactie van je lichaam op een zeer ongezonde werk en/of privé situatie. Wil je weten waar jij staat maak dan een afspraak met je huisarts of bedrijfsarts. Dit is de eerste stap naar herstel.

 • Burn-out behandeling

  De vermoeidheid bij chronische stress-klachten neemt niet snel af als de stressbron weg is of na een weekje rust. Herstel kan maanden duren. Wil jij werken aan je herstel? Bekijk dan de mogelijkheden die Buro de Waal biedt.