Burn-out symptomen

De manier waarop stress zich laat zien verschilt van persoon tot persoon. Er is ook niet 1 specifieke klacht die stress of burn-out voorspelt. De diversiteit aan symptomen is groot net als de diversiteit aan persoonlijkheidskenmerken die ons gevoeliger maakt voor stress of burn-out.

Over het algemeen begint het geleidelijk en merk je pas na een tijdje dat je moe bent na een dag werken. Dit wordt vaak niet eens opgemerkt. Als je op enig moment ’s avond niet meer van de bank komt omdat de energie op is, dan is er wel wat aan de hand. Slechter slapen gaat er voor zorgen dat de vermoeidheid en spanning ook overdag een rol gaan spelen.

Vaak zien we dat klachten ontstaan als er ook privé belangrijke events aan de orde zijn. Denk aan scheiding, gezinsuitbreiding, mantelzorg of overlijden van een dierbare. De combinatie van stress op het werk en ook privé is een trigger om alert op te zijn, zeker wanneer de spanning langere tijd aanhoudt. Het kan ertoe leiden dat je minder goed gaat functioneren of uitgeput raakt.

Heb ik een burn-out?