Heeft jouw verstand een naam?

Het mijne wel. Mijn verstand heet Bob, genoemd naar Bob Ross.
Ik heb mijn verstand, mijn innerlijke criticus, zo genoemd omdat deze doorlopend tegen mij zegt wat ik moet doen. Dat lijkt in eerste instantie best handig om te doen wat Bob aangeeft maar op de lange termijn is dat helemaal niet zo. Want steeds voldoen aan wat Bob vindt kost mij bakken met energie. Bovendien is het resultaat daarvan dat het plaatje er mooi uitziet maar niets meer te maken heeft met wat ik zelf zou willen. De schilderijen van Bob Ross zijn kunstig geschilderd in een half uur maar zien er ook wel heel erg gelikt uit.

Een naam geven aan je verstand is misschien wel de sterkste opdracht binnen ACT, Acceptance and Commitment Therapy. Hierdoor wordt je veel opmerkzamer voor je innerlijke criticus en hoe deze probeert om je gedrag te sturen. Door deze opmerkzaamheid krijg je de keuze om naar deze criticus te handelen of om er op een andere wijze mee om te gaan en meer te doen wat je werkelijk wilt.

Sinds ik met ACT mensen ben gaan coachen en begeleiden bij stress en burn-out heb ik zoveel geweldige namen voorbij horen komen van de innerlijke critici van mijn coachees dat ik ze nu eindelijk eens wilde delen met de buitenwereld. Het zijn er teveel voor in 1 blog dus hier is het eerste deel.

Klaar voor?

 • Bob (naar Bob Ross die je precies verteld wat je moet doen om uiteindelijk een te glad en kitscherig plaatje te creëren)
 • Pietje (naar Pietje precies)
 • Calvijn (naar Johannes Calvijn)
 • Madelief (naar personage uit boek Guus Kuijer. Is leuk, grappig en intens maar ook opvliegend, boos en driftig)
 • Karel de Stoute (naar de roekeloze hertog van Bourgondië)
 • De Manager (spreekt voor zich)
 • Peer (naar een perenboom in de tuin die almaar vraagt om aandacht en geduld, en waar je soms lang op moet wachten voor de opbrengst)
 • Manas (naar een oud episch gedicht met bijna een half miljoen regels)
 • Peter R. de Vries (spreekt voor zich)
 • Archimedes (de chagrijnige uil van Merlijn de tovenaar)
 • Joran (naar Joran van der Sloot, de crimineel)
 • Mike (naar de gelikte verkoper van Tell Sell)
 • Anke (naar een perfectionistische leidinggevende)
 • De Nanny (naar de betuttelende en heropvoedende oppas)

3,5 jaar geleden volgde ik de ACT opleiding (Acceptance and Commitment Therapy) om hiermee mensen te kunnen gaan begeleiden bij werkdruk, stress en burn-outklachten.
Mijn opleiders van destijds Monique Samsen en Gijs Jansen hebben me op een inspirerende en  speelse manier thuisgemaakt in het prachtige en evidence-based gedachtegoed van ACT.

Anders omgaan met wat er op je pad komt. Daardoor heb ik vele mensen zien ontwikkelen naar meer trouw aan zichzelf waardoor ze makkelijker grenzen zijn gaan stellen en een leven kunnen leven dat beter past bij hun waarden.

Binnenkort het vervolg, met nog meer toepasselijke namen van innerlijke critici.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *