Heeft jouw verstand een naam?

Het mijne wel. Mijn verstand heet Bob, genoemd naar Bob Ross.
Ik heb mijn verstand, mijn innerlijke criticus, zo genoemd omdat deze doorlopend tegen mij zegt wat ik moet doen. Dat lijkt in eerste instantie best handig om te doen wat Bob aangeeft maar op de lange termijn is dat helemaal niet zo. Want steeds voldoen aan wat Bob vindt kost mij bakken met energie. Bovendien is het resultaat daarvan dat het plaatje er mooi uitziet maar niets meer te maken heeft met wat ik zelf zou willen. De schilderijen van Bob Ross zijn kunstig geschilderd in een half uur maar zien er ook wel heel erg gelikt uit.

Een naam geven aan je verstand is misschien wel de sterkste opdracht binnen ACT, Acceptance and Commitment Therapy. Hierdoor wordt je veel opmerkzamer voor je innerlijke criticus en hoe deze probeert om je gedrag te sturen. Door deze opmerkzaamheid krijg je de keuze om naar deze criticus te handelen of om er op een andere wijze mee om te gaan en meer te doen wat je werkelijk wilt.

Sinds ik met ACT mensen ben gaan coachen en begeleiden bij stress en burn-out heb ik zoveel geweldige namen voorbij horen komen van de innerlijke critici van mijn coachees dat ik ze nu eindelijk eens wilde delen met de buitenwereld. Het zijn er teveel voor in 1 blog dus hier is het eerste deel.

Klaar voor?

 • Bob (naar Bob Ross die je precies verteld wat je moet doen om uiteindelijk een te glad en kitscherig plaatje te creëren)
 • Pietje (naar Pietje precies)
 • Calvijn (naar Johannes Calvijn)
 • Madelief (naar personage uit boek Guus Kuijer. Is leuk, grappig en intens maar ook opvliegend, boos en driftig)
 • Karel de Stoute (naar de roekeloze hertog van Bourgondië)
 • De Manager (spreekt voor zich)
 • Peer (naar een perenboom in de tuin die almaar vraagt om aandacht en geduld, en waar je soms lang op moet wachten voor de opbrengst)
 • Manas (naar een oud episch gedicht met bijna een half miljoen regels)
 • Peter R. de Vries (spreekt voor zich)
 • Archimedes (de chagrijnige uil van Merlijn de tovenaar)
 • Joran (naar Joran van der Sloot, de crimineel)
 • Mike (naar de gelikte verkoper van Tell Sell)
 • Anke (naar een perfectionistische leidinggevende)
 • De Nanny (naar de betuttelende en heropvoedende oppas)

3,5 jaar geleden volgde ik de ACT opleiding (Acceptance and Commitment Therapy) om hiermee mensen te kunnen gaan begeleiden bij werkdruk, stress en burn-outklachten.
Mijn opleiders van destijds Monique Samsen en Gijs Jansen hebben me op een inspirerende en  speelse manier thuisgemaakt in het prachtige en evidence-based gedachtegoed van ACT.

Anders omgaan met wat er op je pad komt. Daardoor heb ik vele mensen zien ontwikkelen naar meer trouw aan zichzelf waardoor ze makkelijker grenzen zijn gaan stellen en een leven kunnen leven dat beter past bij hun waarden.

Binnenkort het vervolg, met nog meer toepasselijke namen van innerlijke critici.

E-magazine lente 2022 | Buro de Waal

Een nieuwe lente met een nieuw geluid.
Dat geldt ook voor Buro de Waal. In dit E-magazine lees je wat er is veranderd bij Buro de Waal en wat ook niet.

E-magazine zomer 2021 | Buro de Waal

Ben jij perfectionistisch? Is je antwoord hierop ja, lees dan alles over dit onderwerp in ons nieuwe E-Magazine.

Geraakt door het gedicht van mijn coachee

In mei heb ik het coachtraject afgesloten met Maria. Ik heb haar mogen begeleiden bij haar herstel van burn-out. Ze heeft hard gewerkt aan zichzelf en het vinden van een nieuwe balans. En dat is haar supergoed gelukt! Als dank heeft ze een gedicht voor mij geschreven dat ze tijdens onze laatste coachafspraak heeft voorgedragen. Ik was er door geraakt en wilde het de lezers van onze blogs niet onthouden:

 

In oktober 2020 kwam ik voor het eerst bij Buro de Waal,

Mijn energie was weggelekt, hoe kwam dat allemaal?

Daarvoor starten we met een stressbronnenonderzoek,

De basiswandeling elke dag en het bijhouden van een stressdagboek.

Een waslijst van leefregels en maatregelen op papier gezet,

Het doorbreken daarvan, een echte eyeopener werd het. Lees meer

Waardentest

Heb jij moeite om die dingen te doen die écht belangrijk voor je zijn? Heb je het idee dat je geleefd wordt en niet toekomt aan die dingen die je gelukkig maken? Voldoende aandacht aan je waarden besteden zorgt voor minder stress, meer energie en vooral voor meer voldoening en geluk. 

Slaapproblemen

Hoeveel uur slaap je per nacht? En hoe is de kwaliteit van je slaap. Wist je dat ongeveer een kwart van de bevolking van 15 jaar en ouder slaapproblemen heeft? In dit artikel meer informatie en tips voor een goede nachtrust.

Heb jij een monkeymind?

Wat is een monkeymind. Ontdek in dit artikel alle kenmerken en lees alle voordelen en nadelen van dit aapjesgedrag.

Zo ontdek je jouw unieke talentenprofiel

Herken jij jouw talenten niet meer? Ben je op zoek naar juist die talenten die jou uniek maken? Of heb je überhaupt het idee dat je geen onderscheidende talenten hebt? Wil jij 2021 verder met een écht plan? Jouw talenten herkennen en ook weten wat je met die talenten kunt doen?

De talentgerichte benadering

Meer doen met je talenten geeft energie en zorgt ervoor dat je minder last hebt van stress. Je presteert beter en hebt meer zelfvertrouwen. Kortom een belangrijke bron die jou helpt om te floreren.

E-magazine winter 2020 | Buro de Waal

Het thema van deze editie is zingeving. Een flinke portie inspiratie voor meer waardering van de mooie dingen in het leven, dankbaarheid, hoop en humor.