We geloven als mens dat wanneer we maar hard genoeg ons best doen we ons altijd goed voelen. De huidige internetgoeroes verkopen graag het geluksgevoel. Nog meer wil men ons laten geloven dat hoe harder je denkt aan positieve dingen dit ook allemaal uitkomt. Maar werkt dit ook? Is het dan echt zo makkelijk?

Controle is een illusie

Van jongs af aan hebben we geleerd om te vechten of vluchten voor alles wat we liever niet willen ervaren. We willen in de basis allemaal liever positieve emoties ervaren dan negatieve. Toch zijn er genoeg bezwaren te bedenken tegen de immer groeiende populariteit aan enkel gelukkige gedachten. Natuurlijk helpt een positieve mindset in veel gevallen. Onze hersenen blijken echter lang niet zo’n goede raadgever te zijn als dat men ons doet vermoeden.

Positief versus negatief

Gedachten kunnen een behoorlijk negatieve invloed hebben op ons leven. Ga maar eens bij jezelf na welke negatieve gedachten alleen al de afgelopen uren voorbij zijn gekomen. Veel mensen proberen negatieve gedachten te bestrijden door positief te gaan denken. Door maar hard te roepen dat je wel leuk genoeg bent, kun je de negatieve gedachten overschreeuwen. Helaas werkt het in de praktijk niet zo. Het effect op korte termijn is vaak positief maar op lange termijn werkt het vaker tegen ons. Positief denken en ontkenning zijn controlestrategieën. De ironie is dat je hiermee het denken dus belangrijker maakt. Door een negatieve gedachte actief weg te duwen maak je de gedachte juist actief!

Acceptatie als sleutel tot verandering

Pas wanneer je ten volle beseft dat je geen controle hebt over je gedachten, gevoelens en veel van je omstandigheden, dan sta je open voor acceptatie. Wat veel mensen als lastig ervaren is dat accepteren voelt als opgeven. Ai, dat is iets wat we liever niet doen. Acceptatie voelt voor velen als een zwak alternatief voor de strijd tegen negatieve gedachten, gevoelens en omstandigheden.

Wat werkt dan wel?

Je kunt pas optimaal positieve emoties ervaren wanneer je ook de negatieve emoties toelaat. En dat betekend op zijn zachtst gezegd dat jouw klotedagen er gewoon zijn, je van tijd tot tijd verdrietig bent, angst voelt en niet lekker in je vel zit. Dat hoort bij het leven van jou en van mij. Waar je wat aan kunt doen is leren omgaan met dergelijke gevoelens en gedachten. Op deze manier accepteer je dat ze er zijn zonder ze weg te willen hebben. Acceptance en Commitment Therapy, kortom ACT, helpt bij het vergroten van je mentale flexibiliteit. En dat is de sleutel tot verandering. Buro de Waal is gecertificeerd om ACT therapie en coaching te geven. Wil je meer weten over ACT en de begeleiding van Buro de waal? Neem dan contact met ons op.

1 antwoord
  1. Desiree Huisman
    Desiree Huisman zegt:

    mooi zoals hier beschreven wordt dat je door je negatieve gedachten ed te accepteren net zoals je positieve en dat je beseft dat je er geen controle over hebt, dat is voor mij wel weer een eye opener, hoewel het natuurlijk heel logisch klinkt voor mij. maar dat je daar ook geen controle over hebt, is wel even slikken. ik zit heel vaak nog wel in een controle mindset dat ik dingen moeilijk kan accepteren en het gelijk weer wil veranderen. Is het vooral geduld hebben met mezelf dat ik hier uitkom de oplossing?

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *