Wat is een burn-out?

Iedereen kan een tijdje hard werken of stress verdragen. Het gaat mis als dit te lang duurt en er weinig mogelijkheden zijn om tussentijds tot rust te komen. Er zou een evenwicht moeten zijn tussen draaglast (wat je moet doen en energie kost) en draagkracht (wat je aankunt en je energie geeft).

Wanneer je last hebt van (chronische) stressklachten dan is deze balans verstoord. Er is meer wat energie kost dan wat energie geeft. Onder andere door rust te nemen en de balans tussen de energiegevers en energielekken te herstellen, kom je weer in evenwicht. Dit kun je doen door onder andere je werk- en privéstressoren te verminderen en door meer energiebronnen in je leven in te bouwen.

Disbalans werk en/of privé

Bij flinke stress, overspanning of burn-out kan de draaglast tijdelijk verminderd worden bijvoorbeeld door niet of korter te werken, minder verplichtingen aan te gaan of door problemen op te lossen. Daarnaast kun je ook je draagkracht vergroten. Dit doe je door meer sociale steun te zoeken, meer tijd te nemen voor ontspanning, je fysieke conditie te verbeteren en vaardigheden te versterken zoals timemanagement en grenzen bewaken. Ook het vergroten van je persoonlijke hulpbronnen zoals bijvoorbeeld het vergroten van zelfvertrouwen zijn hierbij erg helpend.

Heb jij een vraag over burn-out?