Heb jij last van stress? Bedenk jezelf eens wat jou tegenhoudt om zaken in je leven anders aan te pakken? Ga op zoek naar jouw intrinsieke motivatie om een betere relatie te krijgen met stress.

Tip 1 Stress is goed voor je

Een gezonde dosis stress is goed voor je. Het helpt je om om te gaan met moeilijke situaties en uitdagingen. Het wordt vervelend wanneer stress chronisch wordt. Een te lange periode van stress kan zorgen voor veel narigheid. Je herkent het vaak aan slecht slapen, veel ziek zijn, een kort lontje of spanning in je lichaam. Je lijf waarschuwt je en je weerstand wordt minder. Bedenk eens waar jouw stress vandaan komt. Is het van korte duur met een duidelijke oorzaak? Dan is er niet veel aan de hand. Is stress blijven en duurt het al lang? Praat je het goed voor jezelf of vindt je dat je niet moet zeuren? Kom dan in actie om erger te voorkomen.

Tip 2 Zoek naar wat jou stimuleert om stress echt aan te pakken

Werk je graag en heb je een druk sociaal leven? Probeer dan te bedenken wat jou kan helpen om zaken die stress verminderen te integreren in jouw leven op dit moment. Het zijn vaak juist de kleine veranderingen die grote resultaten tot gevolg hebben. Ben je zo druk dat je pauzes overslaat? Ga dan bijvoorbeeld wandelen tijdens je meetings. Bedenk liever welke kleine stappen je kunt toevoegen aan je huidige leven, dan dat je de stappen te groot maakt. Wanneer je stappen te groot zijn is het bijna niet mogelijk om deze vol te houden. De kans op demotivatie neemt toe.

Tip 3 Maak tijd vrij om te apenkooien

Maak in je agenda tijd vrij om te ontspannen. Laat ontspanning geen sluitpost zijn maar zie het als benzine om de rest van je dag op te kunnen rijden. Ontspanning vergroot je effectiviteit, productiviteit en stimuleert creativiteit. Genoeg redenen om te ontspannen. Doe dingen waar je echt vrolijk van wordt. Ga sporten, speel, wandel, geniet van je naasten. En maak een combinatie met tip 5!

Tip 4 Hersteltijd

Ben jij iemand die de hele dag aan het rennen is? Probeer dan meer hersteltijd in te bouwen gedurende je dag. Vergelijk jezelf met een auto. Die komt nergens als die alleen maar de in de vijfde versnelling rijdt. Wissel inspanning en ontspanning steeds af. Zorg voor voldoende hersteltijd na inspanning. Neem gedurende een werkdag voldoende pauzes en rust. Jouw kwaliteiten komen niet tot hun recht als je moe bent dus werk bij spanningsklachten niet over.

Tip 5 Ontdek de ‘uit-knop’

Gebruik jij jouw smartphone als afleiding? Ben je uren aan het dwalen op het internet zonder dit door te hebben. Grote kans dat jij jezelf aan het afleiden bent. Veel mensen gebruiken hun smartphone wanneer ze te veel stress ervaren. Maar juist deze afleiding werkt in de meeste gevallen zeer contraproductief. Het levert vaak een extra portie aan prikkels op. Ontdek de uitknop op je smartphone, tablet en computer. Op deze manier ervaar je geen afleidingen en prikkels en kun je tijd besteden aan die dingen die voor jou echt belangrijk zijn (zie tip 3).

Tip 6 Bewaak je nachtrust

Een van de eerste signalen waaraan je merkt dat je last hebt van stress is een verminderde slaapkwaliteit. Bewaak je nachtrust goed: ga tijdig naar bed en slaap ongeveer 7 tot 8 uur.

Tip 7 Start preventief met coaching

Wanneer jij naar de buitenwereld blijft aangeven dat het goed met je gaat terwijl je voelt dat het al tijden niet zo goed gaat. Je het liefst uit zou willen schreeuwen dat je op bent, wacht dan niet langer en kom in actie. Begeleiding bij stress kan je leven ingrijpend en duurzaam veranderen. Zie het inschakelen van hulp niet als falen maar juist als iets wat jou helpt om te veranderen. Tijdens de coaching herstelt je vitaliteit, onderzoek je jouw stressbronnen, ga je jouw stresscoping herkennen, leer je omgaan met piekeren, leer je om te ontspannen en nee te zeggen, leer je om te accepteren, je grenzen te bewaken, delegeren, train je om je aandacht bij het hier en nu te hebben, prioriteiten te stellen, omgaan met perfectionisme, relativeren, oefen je om te doen wat voor jou echt belangrijk is en ga je op zoek naar jouw unieke talenten. Wil jij meer weten? Neem dan contact met ons op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *