Balans na je vakans: 5 tips om het vakantiegevoel nog wat langer vast te houden

Vaak lukt het nog maar eventje om het vakantiegevoel op het werk nog even vast te houden maar daarna zit je er weer helemaal in, net als voordat je ging. Is dat herkenbaar?
9 van de 10 mensen nemen zich voor om, na de vakantie, de gevonden balans vast te houden en zich minder te laten leven door de waan van de dag. De reden waarom we toch weer veel te snel terug vallen in het oude patroon is omdat we het gewend zijn, omdat onze hersenen een routine hebben gemaakt van wat ooit nodig was. Nieuw gedrag eigen maken heeft tijd en veel training nodig. Toch volgen hier 5 tips om de balans na de vakans wat langer vast te houden.

 1. Laat de ‘out-of-office’ nog een paar dagen langer aanstaan als je na je vakantie weer aan het werk gaat.
 2. Niet meteen aan de slag op je werk maar eerst eens overzicht krijgen van wat er allemaal ik gebeurd tijdens je afwezigheid.
  Het is helemaal niet effectief om meteen je inbox te openen en te reageren op de laatst binnengekomen mail. Ik hoor wel eens van mensen dat ze hun mailbox alvast bijwerken terwijl de eerste werkdag na de vakantie nog niet eens begonnen is! Dit is echt niet normaal en zo ben je je balans al tijdens je laatste vakantiedagen aan het vergooien. Wat dan wel?
  ·     Praat op je eerste werkdag na de vakantie mondeling bij met collega’s. Dat gaat snel en is veel leuker.
  ·     Check wat de status is van zaken die speelden vóór je vakantie en die je hebt overgedragen aan collega’s en neem deze weer terug om verder af te maken als dat nog niet het geval is.
  ·     Duik pas daarna je mailbox in. Niet meteen gaan reageren maar eerst de tijd nemen om alle mails door te nemen, te organiseren en er prioriteit aan toe te kennen. Zo schep je overzicht.
  ·     Pak een kop thee en start vervolgens met het beantwoorden van de mails met de hoogste prioriteit. Werk daarna de voorraad weg van hoge naar lage prioriteit.
  ·     Zet daarna pas je out-of-office melding uit.
 3. Hou je vakantieherinneringen levend
  Probeer om spoedig nadat je terug bent van vakantie van je mooie foto’s een fotoboek te maken. Laat de foto’s niet verpieteren in je mobieltje.
  Post gave kiekjes en filmpjes op social media. Zet een mooie foto als achtergrond op je beeldscherm. Zo wordt je steeds aan de vakantie herinnerd met het bijbehorende gevoel.
  Plannen maken voor een nieuwe vakantie kan natuurlijk ook.
 4. Geniet, nu je thuis bent, van de dingen die je op vakantie niet had
  Denk aan het slapen in je eigen bed, vrienden en familie, je hobby en sport of het brood van je eigen warme bakker. Er tussenuit zijn kan heerlijk zijn, maar thuis zijn ook.
 5. Doe thuis vaker dingen die je op vakantie deed
  Op vakantie doen we vaak dingen die we ook graag zouden willen doen als we thuis zijn. Denk maar eens aan een wandeling ’s avonds na het eten, naar een meertje om te zwemmen, een stadje bezoeken of een welness dag. Zo spontaan als we dat op vakantie doen, dat werkt niet als we weer thuis zijn. Wat wel werkt is de agenda erbij pakken en deze dingen te gaan plannen. Dat geeft een fijn vooruitzicht én voorpret.

Deze tips kunnen je helpen met het vinden van de balans na de vakans.
Wil je het na je vakantie écht structureel anders gaan aanpakken? Vitaler leven en werken, beter slapen, beter grenzen kunnen aangeven, voorkomen dat je burn-out raakt, werken vanuit je talenten en drijfveren, jezelf verder ontwikkelen, je gaan richten op een volgende loopbaanstap of eens anders omgaan met die steeds maar ontploffende mailbox?
Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *