Het hogere doel klein maken (GR 5 deel 1)

Lang geleden liepen mijn partner en ik het Pieterpad. Een lange afstandswandelroute die loopt van Pieterburen in Groningen naar de Pietersberg bij Maastricht. Totale lengte 475 km. We vonden het heerlijk om zo’n grote route, dwars door Nederland te wandelen en het leek ons een prachtig doel om te gaan realiseren.
Toen we aankwamen op de Pietersberg wachtte ons echter een verrassing. We troffen er een wandelwijzer aan met de punt strak naar het zuiden gericht. En wat stond daar op?
GR 5 Nice, 1877 km.
We keken elkaar aan en besloten ter plekke dat we ons doel nog lang niet hadden bereikt.

We wisten dat we een enorme uitdaging aangingen. Eentje die je niet zomaar even doet. Het hebben er dan ook een meerjarenplan van gemaakt.
Van het vlakke Nederland, naar de heuvels van de Ardennen, naar de Wijngaarden aan de Moezel in Luxemburg, via Metz en Nancy naar de Vogezen. Steeds een beetje hoger, en geleidelijk steeds wat zwaarder.

De eerste echte ‘duizenders’ zoals de Grand Ballon, en door naar de Jura met de Mont d’Or als hoogtepunt. En dan ligt daar ineens het enorme meer van Genève. We zijn dan al ruim over de helft en zien tegen de horizon de enorme besneeuwde pieken van de Alpen zich aftekenen. Een lonkend perspectief voor het jaar daarna.
En een jaar later lopen we daar alsmaar verder, jaar na jaar, etappe voor etappe en voetje voor voetje. Hoger en hoger, zwaarder en zwaarder en steeds weer even adembenemend mooi.
We passen onze etappes aan, aan de omstandigheden voor zover dat kan. We plannen de vakanties goed en bereiden ons elke keer weer zorgvuldig voor. Dat is nodig om gezond en wel en met mooie verhalen in Nice aan te komen.

De Alpen zijn echt heel pittig door de hoogte, hitte, kou, mist, sneeuw, onweer, klimmen, en ingewikkelde afdalingen. Dagen met 1300 hoogtemeters zijn eerder regel dan uitzondering. We genieten van de geweldige uitzichten die ons steeds belonen en komen tot rust in de hutten waar we onderweg overnachten. De bloemen en de beesten trekken steeds onze aandacht. Heerlijk die fysieke inspanning als tegenhanger van ons mentaal drukke werk. Het gevoel dat je leeft is prominent aanwezig.
Ons doel, de Middellandse zee komt met elke stap, met elke etappe en met elk jaar steeds een stukje dichterbij.

Dit jaar was het zover. De laatste 2 dagen voor Nice begint af te dalen naar zeeniveau. En dan ineens staan we met de voeten in het zoute water. Gelukt, ons doel is bereikt. Gek dat het bereiken van Nice heel gaaf is maar dat het lopen van de tocht en haar honderden etappes nog veel gaver is. We hebben de meeste ervaringen, verhalen en herinneringen opgedaan onderweg en niet bij het halen van ons doel of door de prestatie op zich.
Grote doelen klein maken, dat is iets dat ik, mede door deze tocht, meeneem naar de velen doelen die ik nog wil bereiken.

Wil je ook jouw grote doelen kleiner maken? Neem dan contact met ons op en kom eens praten. Een kennismakingsgesprek is altijd kosteloos en vrijblijvend.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *