Hoe vergroot je bevlogenheid?

Informatief artikel | Auteur Christel Hendriks | leestijd circa 3 minuten

Meer doen met je talenten geeft energie en zorgt ervoor dat je minder last hebt van stress. Je presteert beter en hebt meer zelfvertrouwen. Kortom een belangrijke bron die jou helpt om te floreren.

Een energieboost

Werken met je talenten gaat over het maken van duurzame keuzes die ten goede komen aan een optimale gezondheid. Het gaat om keuzes maken waardoor je op lange termijn bomvol energie zit. Het principe is eenvoudig, doen waar je talent ligt, kost je wellicht fysieke energie maar levert daarentegen nog veel meer mentale energie op. Doen waar je niet goed in bent, gaat je wellicht goed af (op wilskracht of omdat je dat geleerd hebt) maar levert weinig op en kost veel energie. Een te lange disbalans zorgt dat je accu steeds leger raakt. Gedurende lange tijd doen waar je niet goed in bent is zeer belastend voor het menselijk systeem. Het geeft stress, maakt moedeloos en uiteindelijk loop je een risico om ziek te worden.

Doen waar je goed in bent en het inzetten van je talenten leiden tot positieve emoties en het gevoel van welbevinden, voldoening en geluk. Het ontdekken van jouw unieke talenten is dan ook een eerste stap naar het ervaren van meer balans, energie en positiviteit.

Talent

Talent betekent het hebben van natuurlijke aanleg, het hebben van een gave of begaafd zijn. Het gaat over patronen in ons denken (drijfveren) en handelen die van nature sterk ontwikkeld zijn. Talent zegt dus in eerste instantie iets over ons potentieel. Toch is het hebben van talent alleen niet voldoende om goede resultaten te behalen. Daarom is het belangrijk om onderscheid te maken tussen talent en talent-in-actie. Zo ziet de rekensom eruit: talent-in-actie = talent + gedrag + omgeving. Wanneer je dus weet wat je talenten zijn, dan is het belangrijk om je talenten te ontwikkelen in de juiste context (omgeving) en met het juiste gedrag. Mensen die talenten hebben (zoals bijvoorbeeld stressbestendigheid, empathie en een hoog probleemoplossend vermogen) kunnen soms niets met dat talent omdat de omgeving niet/onvoldoende stimulerend is.

Heb jij de mogelijkheid om iedere dag datgene te doen waar je goed in bent?

Talent is meestal voor jezelf niet zichtbaar. Dit komt omdat het voor jou hoogstwaarschijnlijk niet spectaculair is wat je doet. Het kost je weinig moeite, gaat relatief vanzelf dus hoe kan dat dan ooit een talent zijn? Het in kaart brengen is de eerste stap in de ontwikkeling van je talent.

In 1 gesprek inzicht in jouw unieke talenten

Buro de Waal werkt met de Talent Motivatie Analyse, TMA. De TMA is een wetenschappelijk onderbouwde test die jouw unieke drijfveren, talenten en competenties in beeld brengt. Hierdoor ontdek je welke talenten je bezit en op welke manier deze verder te ontwikkelen zijn. Ook ontdek je in welke omgeving jouw talenten het beste tot hun recht komen (context). En jouw unieke talenten worden vertaald naar je mogelijkheden (potentieel). Hierdoor zie je in één oogopslag welke talenten verder te ontwikkelen zijn en welke talenten je beter links kunt laten liggen.

Niet voorbehouden aan topsporters

Talent is niet voorbehouden aan topsporters, musici of acteurs. Een talent hoeft niet per se spectaculair of groots te zijn. Maar wanneer mensen werken en leven vanuit hun talent dan valt het vaak wel op. Talentvol werken leidt tot functioneren op een constant hoog niveau. Mensen die talent in gedrag omzetten, zijn excellent of zeer goed in wat ze doen. Ze zijn energiek en enthousiast en werken en leven veelal vol overgave en passie.

De uitgangspunten van de talentgerichte benadering

  • Ga op zoek naar je talenten;
  • Herken en erken je talenten;
  • Maak keuzes waarmee je jouw talenten ontwikkelt;
  • Ontwikkel je talenten;
  • Steek minder/geen energie in datgene waar niet jouw sterke kanten liggen want dit zal je bewust of onbewust veel energie kosten en gaat veel minder vanzelf;
  • Neem wel je verantwoordelijkheden voor die dingen waar je niet goed in bent;
  • Leef voluit naar je talenten.

Wetenschappelijke onderzoeksbasis

De talentgerichte benadering kan leunen op een brede wetenschappelijke onderzoeksbasis in de positieve psychologie en sluit aan bij het werk van wetenschapper zoals Seligman, Csikszentmihalyi, Buckingham, Cameron & Dutton en Quinn. De positieve psychologie bestudeert onderwerpen als talent, emoties, dankbaarheid, optimisme, hoop en geluk. Hierbij wordt de wetenschappelijke lat erg hoog gelegd. Honderden onderzoekers houden zich wereldwijd bezig met deze onderwerpen. Bijna dagelijks worden nieuwe, vooruitstrevende onderzoeken gepubliceerd in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften.

Ontdek jouw unieke talenten

Wil jij meer weten over jouw unieke talenten? Neem contact met ons op en stel je vraag. We helpen je graag verder.

Buro de Waal centrum voor mentale groei

Buro de Waal is gespecialiseerd in mentale groei. We begeleiden mensen bij stress & burn-out klachten, re-integratie, loopbaanvraagstukken en bij talentontwikkeling. We helpen je om de gewenste groei in mindset te maken waardoor jij het beste uit jezelf kunt halen. Weten waar jij staat op het gebied van stress? Maak dan de gratis burn-out test.

>> maak de test

Geen nieuws missen?

Ontvang vier keer per jaar het E-Magazine van Buro de Waal.

Bekijk ook

Waardentest

Voor de totstandkoming van dit artikel is gebruik gemaakt van de volgende bronnen:

  • Frederike Bannink, positieve psychologie, de toepassingen