Faalangst

Informatief artikel • Leestijd circa 3 minuten • Auteur Mireille Nefkens

Wat zou je doen als je zou weten dat je niet kan falen? De Mount Everest op, je eigen bedrijf beginnen, een nieuwe taal leren, of afvallen?

Gewoon doen

Als je écht gelooft dat je niet kunt falen dan ga je die dingen natuurlijk gewoon doen. Resultaat haal je immers altijd. Misschien kom je niet op de top van de Mount Everest maar kom je tot het basecamp of blijft je eigen bedrijf klein, leer je de andere taal tot op basisniveau of raak je wat minder kilo’s kwijt dan je wilde. In alle gevallen heb je tóch resultaat bereikt.

Bijstellen van je doelen

Er bestaat een verband tussen prestatiedoelen stellen en het ontstaan van faalangst. Uit onderzoek blijkt dat mensen het meest angstig worden als ze minder flexibel kunnen omgaan

met de doelen die ze zichzelf stellen. Hoe hoger de lat ligt, hoe minder mogelijkheden er zijn om flexibel met het doel om te gaan en hoe meer we onszelf belemmeren in het aanpassen van onze doelen en acties. Andersom geldt dat als je jouw doelen en acties bijstelt op basis van je eerste ervaringen en resultaten dat je doelen meer realistisch worden en je minder faalangstig wordt.

Een voorbeeld

Stel, een project op je werk loopt minder vlot dan je aanvankelijk hoopte. Op het moment dat je in staat bent om het gewenste eindresultaat aan te passen op basis van je ervaringen zul je minder last hebben van het idee dat het project kan mislukken of dat jij het niet zou kunnen.

Niet aan beginnen

Een veel voorkomende reactie waarvan we denken dat die helpt om niet te falen is om er maar helemaal niet aan te beginnen.

Buro de Waal centrum voor stress & burn-out

Heb jij last van chronische stress raadpleeg dan altijd je huisarts.Weten waar je staat op het gebied van stress? Maak dan de gratis burn-out test.

>> maak de test

Geen nieuws missen?

Ontvang vier keer per jaar het E-Magazine van Buro de Waal.

Bekijk ook

Waardentest