Heb jij een groeimindset?

Weekend inspiratie • Leestijd circa 5 minuten • Auteur Christel Hendriks

Heb je een groeimindset of een statische mindset?

Wanneer iets fout gaat, ben je dan boos op jezelf? Blijf je piekeren over je fout? Of kijk je naar wat je van deze fout hebt geleerd? Hoe vaak vier jij jouw mislukkingen? De manier waarop je omgaat met je fouten bepaald voor een groot gedeelte wat voor een mindset je hebt.

Mensen met een statische mindset richten zich vaak op prestaties om hun capaciteiten te tonen. Ze zijn hierdoor minder met het proces bezig. Daarmee komen ze meestal niet verder dan waar ze nu zijn. Mensen met een groeimindset richten zich juist op het proces om beter te worden. Op deze manier gaan ze steeds verder vooruit.

Verschillen tussen een statische- en een groeimindset

Statische mindset Groeimindset
Succes is als ik gewonnen heb Succes is als ik vooruitga
Uitdagingen ga ik liever niet aan Uitdagingen ga ik graag aan
Tegenslag zie ik als indicatie van gebrek aan talent Tegenslag zie ik als indicatie dat ik aan het leren ben
Als ik me moet inspannen zie ik dat als indicatie van een gebrek aan talent Als ik me moet inspannen zie ik dat als indicatie dat ik mijn talenten kan vergroten
Feedback zie ik als een aanval en een indicatie van een gebrek aan talent Feedback zie ik als bruikbaar en een indicatie dat ik mij verder kan ontwikkelen
Succes van anderen is bedreigend en geeft aan dat zij meer talent hebben dan ik Succes van anderen is inspirerend en geeft aan dat zij meer geoefend hebben dan ik

Hoe ontwikkel je een groeimindset?

Heb je na deze voorbeelden al een beeld bij je eigen mindset? Is je mindset meer een groei- of een statische mindset? Meer een statische mindset? No worries, een groeimindset is ontwikkelbaar door training. Wil jij trainen om een groeimindset te ontwikkelen? Hieronder staan enkele gedachten en vragen voor het ontwikkelen van je groeimindset.

  • Bedenk wat je hebt geleerd van een moeilijke periode.
  • Van welke successen van anderen kun je leren?
  • Wat werkt? Ook al is het maar een beetje?
  • Gaat iets niet goed? Wat is je leermoment?
  • Je bent nooit te oud om te leren.
  • Is het onderwerp moeilijk, de uitdaging groot? Bedenk wat het leuk maakt.
  • Fout gemaakt? Wat heb je geleerd?

De smaak te pakken?

Een mooi voorbeeld van een groeimindset is het ontstaan van het iconische nagerecht “oops i dropt the lemon tart”. Ontdek hoe Massimo Bottura (Chef en eigenaar van het beste restaurant ter wereld Osteria Francescana) omgaat met een fout die wordt gemaakt door een van zijn medewerkers.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een groeimindset en de ontwikkeling van deze mindset? lees meer in het werk van Frederike Bannink (positieve psychologie, de toepassingen) en het werk van Dr. Carol Dweck (Mindset).

Buro de Waal centrum voor mentale groei

Buro de Waal is gespecialiseerd in mentale groei. We begeleiden mensen bij stress & burn-out klachten, re-integratie, loopbaanvraagstukken en bij talentontwikkeling. We helpen je om de gewenste groei in mindset te maken waardoor jij het beste uit jezelf kunt halen. Weten waar jij staat op het gebied van stress? Maak dan de gratis burn-out test.

>> maak de test

Geen nieuws missen?

Ontvang vier keer per jaar het E-Magazine van Buro de Waal.

Bekijk ook

Waardentest

Voor de totstandkoming van dit artikel is gebruik gemaakt van de volgende bronnen:

  • Frederike Bannink, positieve psychologie, de toepassingen